Websites

Hieronder een kleine selectie van de duizenden websites over politiek en sociale media. We beperken ons hier tot enkele in het oog springende initiatieven en overzichten die inmiddels door anderen zijn gemaakt.

Apps voor Nederland

Overzicht van de door bedrijven en burgers ontwikkelde programma’s en toepassingen voor mobiele telefoons (‘apps’), die meededen aan de landelijke wedstrijd op zoek naar toepassingen van publieke open data.

eParticipatie Monitor

TNO heeft, in opdracht van het opgeheven programma Burgerlink, een overzicht gemaakt van meer dan 500 eParticipatie-initiatieven van Nederlandse overheden en politieke partijen, zoals digitale burgerpanels, weblogs van burgemeesters, actiegroepen op Twitter , digitale loketten, buurtwebsites en virtuele steden.

eParticipatie Dashboard

De inmiddels opgeheven instelling Burgerlink heeft eveneens een overzicht gemaakt van burger- en overheidsinitiatieven op het terrein van eparticipatie, weergegeven op een landkaart. Deze database bevat zo’n 630 initiatieven. Iedereen kan nieuwe initiatieven toevoegen.

Ik regeer

De website ‘ik regeer’ geeft een overzicht van stukken van de Tweede Kamer, waaronder de Kamervragen, antwoorden op Kamervragen en handelingen. Deze website is een mooi voorbeeld van hoe open data kunnen worden ingezet. Helaas is de website niet meer up-to-date.

Petities.nl

Burgers kunnen via petities.nl zelf petities maken en burgers uitnodigen deze te ondertekenen. In de jaren dat deze website bestaat zijn inmiddels honderden petities gemaakt op zowel lokaal als nationaal niveau.

VerbeterdeBuurt

Verbeter de Buurt is een manier om problemen in de openbare ruimte door te geven aan de gemeente. Deze website is een van de weinige toepassingen die ook daadwerkelijk de ideeënfase zijn ontstegen en momenteel daadwerkelijk door burgers en overheden worden gebruikt.

Wat stemt mijn raad?

Wat stemt mijn raad is een applicatie waarmee burgers de stemmingen in hun gemeenteraad kunnen volgen: welke partijen of leden hebben voor of tegen bepaalde voorstellen, amendementen, moties of burgerinitiatieven gestemd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s