Documentaires

Er zijn de afgelopen jaren diverse documentaires gemaakt die raken aan het thema van politiek en sociale media. Hieronder een korte selectie.

Het Filosofisch Kwintet

Serie gesprekken onder leiding van Ad Verbrugge en Clairy Polak op zoek naar de kwaliteit van de verzorgingsstaat en de rechtstaat: de rechterlijke, wetgevende en uitvoerende macht. Telkens worden gasten uit de politiek, de filosofie en de wetenschap uitgenodigd. In het eerste seizoen (2011) waren dit onder andere: Alex Brenninkmeijer (De Nationale Ombudsman), Ernst Hirsch Ballin, Herman Tjeenk Willink, Bas Heijne (columnist) en Paul Cliteur.

Metropolis – Op de barricaden!

Een belangrijk probleem bij veel sociale media-initiatieven is dat burgers niet gemakkelijk in beweging komen op politiek terrein. Burgers worden niet automatisch actief of gaan niet meteen demonstreren als ze het ergens mee oneens zijn of als ergens een actie wordt aangekondigd. In de documentaire ‘op de barricaden’ staan voorbeelden van protestacties uit andere landen centraal. Hoe wordt in andere landen politiek actie gevoerd?

Tegenlicht – De meeste stemmen gelden

In 2010 maakte de VPRO de driedelige documentaireserie ‘De Meeste Stemmen Gelden’ over de moderne democratie. Hierin gaat het om de rol van de media, waarin realiteit en fictie steeds weer door elkaar lopen, en waarin politici op acteurs zijn gaan lijken en emoties de boventoon voeren. Bovendien wordt gekeken naar de toekomst van de democratie, en de vraag of er een nieuw systeem moet komen, nu de democratie allerlei tekortkomingen laat zien.

Tegenlicht – Het einde van de internet-utopie

Over internet en sociale media bestaan veel positieve verhalen, bijvoorbeeld dat deze de democratie zullen versterken en participatie zullen aanmoedigen. Een van de grootste criticasters van deze visie is Evgeny Morozov, schrijver van het boek ‘The Net Delusion’. In deze documentaire gaat hij in op de verschillende kanten van cyberutopisme en zijn idee dat het internet autoritaire regimes ook kan helpen aan de macht te blijven.

Tegenlicht – De Wikileaks code

Wikileaks is een van de meest spraakmakende en invloedrijke voorbeelden waarbij burgers via internet grote invloed konden uitoefenen op de politiek. De vele onthullingen van Julian Assange leiden diverse keren tot enorme commotie. In deze documentaire van Tegenlicht wordt het fenomeen Wikileaks in kaart gebracht en wordt geschetst wie de belangrijkste betrokkenen zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s