Projecten

Voortdurend doen we onderzoek naar de effecten van sociale media en digitale participatiemiddelen op onze huidige (representatieve) democratie en rechtstaat. We werken rond thema’s in projecten met een overzichtelijke doorlooptijd.

Hieronder vind je een korte beschrijving van de projecten. Kijk voor meer informatie en de artikelen in het submenu.

Sociale media logica

Onderzoek naar de invloed van sociale media op onze democratie en de verhouding tussen politiek, overheid en burger. Hoe kunnen sociale media en digitale participatiemiddelen onze huidige democratie versterken en welke nieuwe dilemma’s brengen ze met zich mee?

Start januari 2013.

Verkiezingen 2012

Op weg naar de verkiezingen van 2012 bekijken we zowel de Nederlandse landelijke verkiezingen als de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten. Kan Obama zijn reputatie op dit vlak opnieuw waar maken? Wat is dit keer nieuw in het gebruik van sociale media? En hoe doen de Nederlandse partijen het? En is het mogelijk om de uitslag te voorspellen met behulp van sociale media?

Afgerond. Deze blogserie is gepubliceerd bij Frankwatching.

Veel gekwetter, weinig wol

In de periode 2008 tot en met 2010 deden wij onderzoek naar het gebruik van sociale media door overheden, politici en burgers in Nederland. Daarvoor analyseerden we onder andere Hyves-pagina’s, Twitterberichten en Overheid 2.0-initiatieven en interviewden we ambtenaren, politici en burgers. We keken breder dan de bekende voorbeelden die als succesvol worden beschouwd en naar de bredere motieven erachter. De resultaten beschrijven we in ons boek ‘Veel gekwetter, weinig wol’. Naar aanleiding daarvan schreven we diverse opinie-artikelen in kranten en tijdschriften en blogs. De belangrijkste daarvan kun je op deze website teruglezen.

Afgerond. Ons boek is in 2011 uitgebracht bij Sdu Uitgevers als onderdeel van PM (Public Mission).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s